خلاصه
کل محتویات فنولی و فلاونوئید عصاره های مختلف Papaver rhoeas L. بررسی و آزمایش شد. محتوی بالای کل ترکیبات فنولی (973 – 1991 mg GAE/g گلبرگ های تازه) و کل فلاونوئیدها (7.904 – 11.45 mg QE/g گلبرگ های تازه) آزمایش شد. رنگدانۀ قرمز موجود در گل های P. rhoeas L. ناشی از آنتوسیانین ها بود که به عنوان آنتی اکسیدان های طبیعی عمل می کند. محتوی آنتی سیانین های موجود در عصاره بررسی شده بسیار یکپارچه میباشد و از 4.72 تا 5.193 mg سیانیدین-3-o- گلوکوزید /g گلبرگ های تازه می باشد. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های مختلف با استفاده از روش طیف سنجی و بوسیلۀ قابلیت scavenge 1، 1- دی فنیل-2- پیکریل هیدرازیل (DPPH) توسط عصاره آزمایش شد. تمام عصاره های آزمایش شده فعالیت scavenging قوی- یعنی بیش از 80%- بر علیه رادیکال های DPPH نشان دادند. کل محتویات فلاونوئیدی و فنولی با درصد scavenging فعالیت سنجش DPPH (ضریب همبستگی برآورد شده به ترتیب R2 = 0.965 و 0.752) ارتباط داشتند. عصارۀ اتانول P. rhoeas L.، فعالیت آنتی میکروبی بر علیه مخمر Candida albicans و تمام باکتریهای آزمایش شده به جزء Bacillus subtilis را نشان داد. این مقاله نشان می دهد که عصاره های بررسی شدۀ گیاه P. rhoes L. به عنوان عاملان آنتی میکروبی و آنتی اکسیدانی کاربرد بالقوه می توانستند داشته باشند.
کلمات کلیدی: Papaver rhoeas L.، محتوی فنولی، محتوی فلاونوئید، فعالیت آنتی اکسیدان، فعالیت آنتی باکتریایی
مقدمه
Papaver rhoeas L. (Papaveraceae) یک گیاه یکسالۀ بومی است که در نقاط گوناگون دنیا وجود دارد. در طب سنتی تا داروهای ساختگی پیشرفته، عصاره های این گیاه برای درمان طیف وسیعی از بیماریها مانند التهاب، اسهال، اختلالات خواب و هم چنین سرفه، تسکین درد و کاهش علائم برگشت اعتیاد شبه افیونی مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین ادعا میشود که گیاه P. rhoeas اثر مسکن، مخدری و ملینی دارد (زارگاری، 1994).